Gorbačov: Svet je u opasnosti

0

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov upozorava da trenutna napetost izmedu Rusije i Zapada dovodi ceo svet u “kolosalnu opasnost” zbog mogućeg nuklearnog sukoba i poziva na uništenje nuklearnog oružja.
– Sve dok postoji oružje masovnog uništenja, poput nuklearnog, opasnost za ceo svet je kolosalna. Sve nacije bi trebalo da pozovu na uništenje nuklearnog oružja. To je nešto što moramo da uradimo ako želimo da spasimo čovečanstvo i planetu – rekao je Gorbačov u intervjuu za Bi-Bi-Si.
Upitan da li ga današnje napetosti između Rusije i Zapada podsećaju na doba Hladnog rata, Gorbačov je odgovorio da se radi o “pro-hladnom ratu”.
Pogledajte šta se događa. Napetosti i pucnjave ima na različitim područjima. Šaljemo borbene avione i mornaricu na razna mesta. To nije situacija u kojoj želimo da budemo – rekao je Gorbačov.
Bi-Bi-Si ocenjuje da je jedan od najvećih postignuća Gorbačova bio prestanak trke u naoružanju između SAD i Sovjetskog Saveza. Gorbačov i tadašnji američcki predsednik Ronald Regan dogovorili su se da dve zemlje smanje svoj nuklearni arsenal i 1987. godine potpisan je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.