Gori Grčka

0

Grčka se suočava s prirodnom katastrofom neviđenih razmera, dok 586 požara gori u svim krajevima zemlje, rekao je juče grčki premijer Kiriakos Micotakis u televizijskom obraćanju.

Ova država je pod udarom jednog od najgorih toplotnih talasa u poslednjih nekoliko decenija, a vatrogasci nastavljaju da se bore protiv požara širom zemlje. U poslednjih nekoliko dana izvršene su 63 organizovane evakuacije, rekao je Micotakis.

Premijer se izvinio zbog bilo kakvih slabosti vlade u suzbijanju požara koji su uništili stotine domova i prisilili ljude da se evakuu iz nekoliko desetina sela.

Ovi poslednji dani bili su neki od najtežih za našu zemlju minulih decenija“, rekao je, navodeći ekstremne vrućine i mesece suše kao probleme koji su zakomplikovali napore u gašenju požara. Naučni autoriteti na području zaštite životne sredine već su upozorili da je jug Evrope, gde suše postaju sve učestalije i sve ozbiljnije, u najvećem riziku od uticaja klimatskih promena na kontinentu.

“Očigledno je da klimatska kriza pogađa celu planetu”, rekao je Micotakis. “To je objašnjenje, ali ne izgovor ili alibi. Možda smo učinili sve što je ljudski moguće, ali čini se da u mnogim slučajevima to nije bilo dovoljno u neravnopravnoj borbi s prirodom”, dodao je grčki premijer.