Grenel i Kosovska bitka

0

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel oglasio se za Vidovdan i poručio da se danas odaje počast „herojima“. To je učinila i gradonačelnica Čikaga, proglašavajući današnji dan Danom Vidovdana u Čikagu.

Grenel je Vidovdan čestitao na svom Tviter nalogu.

Danas odajemo počast herojima Vidovdana. Na današnji dan 1389. godine počela je bitka protiv Osmanskog carstva na Kosovu. Danas je dan sećanja na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike“, napisao je Grenel na Tviteru.

Čestitke za Vidovdan uputila je i gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut (Lori Lighfoot). U saopštenju je navela da je Vidovdan jedan od najvažnijih praznika za Srbe i da označava poraz Srbije od Otomanskog carstva i pet vekova represivne vladavine zbog toga što je srpski narod odbio da se dobrovoljno preda i prihvati strano upravljanje.

Bivša kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku reagovala je na čestitku koju je Srbima povodom Vidovda uputio bivši specijalni izaslanika SAD za posredovanje u dijalogu između Kosova i Srbije Ričard Grenel.

Čitaku je u odgovoru na Grenelovu objavu na Tviteru poručila da bitka koja se odigrala 1389. godine nije bila srpska bitka, već je u njoj, kako Čitaku tvrdi, učestvovala balkanska vojska koja se borila protiv Osmanlija.

“Bila je to balkanska vojska koja se borila protiv osmanskog osvajanja. Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas kao taoce”, napisala je Čitaku na svom Tviter nalogu.

Bivši američki specijalni izaslanik Ričard Grenel blokirao je reakcije na svoju objavu na Tviteru u ponedjeljak, u kojoj je pohvalio junake vidovdanske bitke.