Grenel privremeni šef obaveštajaca SAD?

0

Vest o izboru Ričarda Grenela za novog direktora Nacionalne obaveštajne službe, koju je do sada obavljao Džo Megvajer, izazvala je različite reakcije u Americi, a kako navodi CNN, Grenel će na ovoj poziciji ostati samo tri meseca.

Očekuje se da će Grenel na toj poziciji biti samo nekoliko meseci, rekli su dobro upućeni izvori za CNN.

Jedan od izvora rekao je za CNN da je Grenel prihvatio posao znajući to. Teoretski, Tramp bi to vreme mogao da iskoristi da nastavi potragu za pravim direktorom obaveštajnih agencija.

“Ovo je samo kratkotrajna stvar”, rekao je jedan izvor.

Drugi izvor navodi da su neki republikanci nezadovoljni njegovim ambasadorskim radom tako da “nema načina da bude potvrđen” u Senatu.

Tramp postavio Ričarda Grenela na čelo Nacionalne obaveštajne službe.

Ipak, njegovo imenovanje omogućava Trampu da trenutno postavi lojalnog čoveka na tu funkiciju dok smišlja dugoročno rešenje.
Imenovanje Grenela naišlo je na kritike prevashodno zbog njegovog neiskustva u obaveštajnim poslovima.

Grenel se oglasio na Tviteru, gde je retvitovao tvit američkog predsednika, kao i republikanca Kevina Mekartija, koji je naveo da je

Grenel odličan izbor i da je dokazao da se bori za svoju zemlju.

On je retvitovao i kongresmena Meta Geca koji je napisao da pre pedeset godina gej osoba nije mogla da radi u obaveštajnoj zajednici, a da je sada Grenel, koji se otvoreno izjašnjava, imenovan za vršioca dužnosti Nacionalne obaveštajne službe.

Demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner, član odbora za obaveštajne poslove Senata rekao je, da je Tramp “izabrao pojedinca bez ikakvog obaveštajnog iskustva da bude na čelu obaveštajne zajednice u kapacitetu vršioca dužnosti”, prenosi AP.

Mediji konstatuju da će Grenel biti prvi član Trampovog kabineta koji se otvoreno izjašnjava kao gej.