Gresi Biljaljove “supruge”

0

Rat između predsednika Albanije Iljira mete i premijera Edija Rame se zaoštrava. Predsednik Albanije Iljir Meta predvodio je u Tirani proteste protiv vlade Edija Rame.

On je, pred oko deset hiljada demonstranata opozicije, oštro kritikovao Edija Ramu, kojeg on i njegovi saradnici javno nazivaju “Biljaljova supruga” ( aludirajući na vezu sa navodnim gej partnerom albanskog premijera Rame). On tvrdi da je Rama povezan sa organizovanim kriminalom, da kontroliše i vodi mafiju.

Predsednik Albanije je dao Vladi rok do 15. marta da preispitaju ustavne promene i zapretio da će raspustiti parlament.
On je, klečeći pred demonstrantima, simbolično potpisao dekret o poništavanju zakletve sudija koje je odobrio Parlament, iako se zakletve polažu pred predsednikom. Parlament pokušava da imenuje šest ( od devet ) sudija ustavnog suda.

Na taj način bi rama obezbedio većinu u Ustavnom sudi I uspelo bi mu da smeni predsednika Metu.

Meta je rekao da je Edi Rama “izvršio državni udar”, da pripada “međunarodnoj mafijaškoj organizaciji” i da Albaniji predstoji “crveno-crno proleće” ( simboli boja albanske zastave) koje , kako je rekao, neće prestati dok se ne obnovi suverenitet zemlje. Meta je oštro kritikovao međunarodnu zajednicu “koja podržava mafijašku vladu u Albaniji”.

On tvrdi da je premijer Albanije Edi Rama “srpski špijun” koji radi na “podeli Kosova”, da “pripada regionalnom kriminalno- političkom kartelu”.

Na meti Metinih kritika je pravosudni sistem koji je u potpunosti korumpiran i pod blokadom. Ustavni sud ne radi godinama, kriminalne grupe sarađuju sa premijerom Edijem Ramom, Migracije (Albaniju je za deset godina napustilo skoro 40 odsto stanovnika), siromaštvo, nezaposlenost, kriminal i korupcija su razlozi za okupljanje protesta na Bulevaru nacionalnih mučenika.

Sukob između predsednika i premijera Albanije eskalirao je prošle godine u junu u vreme izbora, kada su nemački mediji objavili snimke razgovora šefova kriminalnih klanova i Ramine socijalističke partije o kupovini glasova na lokalnim izborima. Meta je reagova, poništio izbore, ali je parlament i kojem Rama ima većinu pokrenu opoziv predsednika Iljira Meta.

Opoziv zavisi od Ustavnog suda – koji ne radi. U tom vrzinom kolu – izbori su ipak održani, pratili su ih porotesti opozicije. Demonstranti su čak ušli I u Ramin premijerski ured, ali nisu uspeli da obore vlast koju podržava EU I SAD.

Posle jučerašnjih protesta opozicije u Tirani američki ambasador je, komentarišući to što su demonstranti nosili i američku zastavu, rekao da “SAD nemaju nikakve veze sa tim demonstracijama”.

Rama je demonstracije nazvao “apsolutnim pozorištem” i ocenio da je “nemoguće da Meta raspusti parlament”. Meta može dekretom objaviti i rat Sjedinjenim američkim državama, ali parlament to neće prihvatiti, rekao je Rama.

Albanija je čanica NATO-a, a Evropska komisija, kako je juče objavljeno, pozitivno je ocenila napredak Albanije u reformama I u procesu pridruživanja EU.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime