Grigorije: Vlast Srbije na strani Đukanovića

0

Episkop Dizeldorfa i Njemačke Grigorije govoreći o litijama u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovijesti, rekao je da “niko, ko je iole pratio situaciju, nije bio toliko slep da ne primeti kako je ispočetka vlast u Srbiji bila direktno na strani (predsednika Crne Gore Mila) Đukanovića”.

“Insistirano je na nemešanju, uz naglasak na tome da je to stvar države Crne Gore i slično. Bilo je jasno da se ime moćnog političara Mila Đukanovića ne sme pomenuti i nije ga pomenuo niko iz vladajuće strukture”, rekao je vladika Grigorije.

Međutim, kako je dodao, “u nastavku zbivanja, pošto su rasle litije, a s njima i dostojanstvo naroda, došlo je do preumljenja” i “sada nema napada na Đukanovića, ali nema ni napada na mitropolita Amfilohija i na Crkvu i litije”.

“To se očigledno vlasti u Srbiji ne bi isplatilo jer bi je isuviše mnogo košalo. Vlast u Srbiji je shvatila da ‘raja koja je nikla k’o iz zemlje trava’ može i njima da se dogodi – i ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji…”, rekao je Grigorije, napominjući kako nije moguće zatreti ljudsku slobodu.

“To je očigledan znak da se završava jedna epoha. I to nije samo epoha Đukanovića, to je epoha i Josipa Broza, ako hoćete, i epoha kralja Nikole. Završava se epoha autokratskih vladavina, koje traju po 30, 50, 60 godina i koje su naš narod unazadile i unesrećile”, rekao je Grigorije.