Hiljade baklji u Crnoj Gori: Narod ne da svetinje

0

Magična Bogojavljenska noć sijala je više nego ikada dok su Srbi složno i ujedinjeno šetali za svoju veru

Širom Crne Gore i sinoć su se održavali molebanii i litije zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u toj zemlji.

Molebani se u većini crnogorskih gradova održavaju svakog četvrtka i nedelje, a u litijama, koje se organizuju nakon molitve, učestvuje veliki broj građana.

Sinoć je u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj upaljeno na hiljade baklji u slavu Bogojavljenja.

U Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru su održane litije i molebani u znak protesta zbog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti u kojim je učestvovalo više hiljada vernika.

Nikšić
Nakon molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i sinoć je sve sijalo i bilo u znaku srpstva i odbrane pravoslavlja.

Dr Nikola Marojević, protojerej, je poručio da o onome i onima koji su, čineći bezakonje, narod iz hramova izveli na ulice da traže oduzeta prava, večeras neće biti reči.

Protesti protiv kontroverznog zakona o veroispovesti nastaviće se i narednih dana. Molebani se u većini crnogorskih gradova održavaju svakog četvrtka i nedelje, a u litijama, koje se organizuju nakon molitve, učestvuje veliki broj građana.

Crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik. Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.