Hrvatska – svađa predsednika i premijera

Hrvatska – svađa predsednika i premijera

Hrvatsku političku i medijsku scenu potresaju najnovija prepucavanja između predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Razmenjuju se grube reči, uvrede i neprimerene kvalifikacije, a deo analitičara u Hrvatskoj smatra da ovaj sukob preti da ozbiljno potrese hrvatski politički prostor, dok drugi smatraju da je ovo „predstava“ kojom se od javnosti skrivaju realni problemi sa kojima se sreće Hrvatska, pre svega, kako kažu, „fijasko hrvatske politike u Bosni i Hercegovini“.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je optužio predsednika Zorana Milanovića da zagovaranjem blokade pristupa Švedske i Finske NATO-u dok se ne promeni izborni zakon u BiH zastupa proruske stavove i da čini štetu Hrvatskoj na međunarodnom planu i Hrvatima u BiH. „On već mesecima zastupa proruske stavove u hrvatskom javnom prostoru, to je više nego jasno i to je nekoliko puta kazao, dok Švedska i Finska još uopšte nisu ni došle u situaciju da govore o tome da imaju ambiciju, verojatno iz straha za vlastitu bezbednost, da žele doći pod taj kišobran članka 5. kolektivne bezbednosti“, rekao je Plenković.

Mi na vlasti imamo kliku koja aktivno radi protiv interesa Hrvata u BiH. Ja ću zbog njih politički poginuti ako treba“ – izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović i dodao da će “kao predsednik države koji predstavlja Hrvatsku na samitu NATO-a staviti veto na pozivnicu za Finsku i Švedsku, ako to bude na toj razini”.

Onda će Vlada reći da je bezuslovno, bez rešavanja problema u BiH, za ulazak njih u NATO. To je onda izdaja. A onda ću svakog ko digne ruku za to proganjati kao đavo grešnu dušu“ – zapretio je Milanović.

Nakon ove njegove izjave otvorilo se pitanje može li predsednik Hrvatske, baš kao što mu je to pre nedelju dana poručio premijer Andrej Plenković, biti “frajer” i sam na samitu NATO-a, koji će se ovoga meseca održati u Madridu, blokirati ulazak Finske i Švedske u ovaj vojni savez, uslovljavajući njihovo pridruživanje izmenom izbornog zakona u BiH.

U Vladi Hrvatske kažu da je Milanović svestan kako neće niti biti u poziciji da stavlja veto na ulazak Finske i Švedske jer će odluku o prihvatu te dve zemlje doneti Severnoatlantsko veće, što znači da će se ona doneti na nivou ambasadora, a ne šefova vlada ili predsednika država. Milanović očigledno na to i računa jer je rekao da nije siguran da može naterati hrvatskog ambasadora da zauzme njegov stav.

Ministar spoljnih poslova Grdan Grlić Radman tvrdi da Milanović može samo da „napravi šuo“ u proceduralnom smislu…

Deo opozicije, koalicija Most, je potpuno na strani Milanovića, što dodatno komplikuje političku scenu.