Iran između SAD i Rusije

Iran  između SAD i Rusije

Stejt department je saopštio da Iran Rusiji prodaje stotine borbenih dronova. Iz Moskve je stigla vest da Putin iduće nedelje putuje u Iran, što bi bio njegov drugi izlazak iz zemlje od početka rata u Ukrajini. Zapadni mediji su to prikazali kao novo savezništvo.Teheran je demantovao ovu vest u isto vreme kada je zatražio, zajedno sa Argentinom, prijem u BRIKS i Šangajsku organizaciju u saradnju. Ruski predsednik Putin posle posete Dušanbeu i Turkmenistanu krajem prošlog meseca, sledeće nedelje putuje u Iran gde će se sastati s predsednicima Irana Ebrahimom Raisijem i Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Iranska državna agencija odmah je izvestila da su Iran i Rusija postigli znatan uspeh u jačanju svojih ekonomskih veza kroz uspostavljanje trgovine zasnovane na nacionalnim valutama i kanala koji podrivaju sankcije koje su SAD uvele obema zemljama.
Tamo će biti dogovorena kupoprodaja stotina borbenih bespilotnih letelica, najavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, dodajući da će Iranci obučavati ruske vojnike kako da koriste njihove dronove. Salivan tvrdi da je ovo primer od koga i kakve usluge Rusija traži, aludirajući na isporuke iranskih dronova Hutima kojima su gađali mete u Saudijskoj Arabiji.
Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani odbacio je američke navode o isporuci dronova. Podsetio je da Iran i Rusija sarađuju u čitavom nizu oblasti savremenih tehnologija još iz predratnog perioda u Ukrajini i da u poslednje vreme nije bilo mnogo saradnje.
Kanani je iskoristio priliku i u izjavi za „Njuzvik” ukazao na licemerje Vašingtona povodom protivljenja takvom aranžmanu, navodeći da su SAD i savezničke sile preplavile Bliski istok oružjem, uključujući i ono rezervisano za najvećeg neprijatelja Irana – Izrael. Kanani je rekao da američki zvaničnik iznosi takve tvrdnje u trenutku kad su Vašington i evropske vlade države koje su okupirali, uključujući i one u zapadnoj Aziji, pretvorili u „arsenal svog raznolikog smrtonosnog oružja”. Naglasio je da je nesumnjivo da bez tog oružja „cionisti ne bi mogli da nastavljaju svoju agresiju, zločine i okupaciju Palestine duže od sedam decenija”.