Iran: Nenamerno oboren avion

0

Iranska vojska je nenamerno oborila ukrajinski putnički avion u kojem je poginulo 176 putnika i članova posade. To je saopštila iranska državna televizija. Potez je „ljudska greška“ zbog toga što je avio leteo blizu osetljivog mesta na kojem je bila baza Iranske revolucionarne garde. Pogrešno protumačen kao “neprijateljska meta”, avion je pogođen raketom, navodi se u saopštenju.Odgovorni će za ovo odgovarati, navodi se.
Iran je ranije odbacio sumnje da je jedna od njegovih raketa oborila avion u blizini glavnog grada Teherana 8. januara.
SAD i Kanada, pozivajući se na obaveštajne podatke, rekli kako veruju da je Iran oborio avion raketom, možda i slučajno. Ukrajinski avion, na putu za Kijev, pao je blizu aerodroma Imam Homeini ubrzo nakon poletanja.
Američki mediji nagađali su da je ukrajinski avioprevoznik možda greškom protumačen kao ratni avion dok se Iran pripremao za moguću osvetu SAD-a.
U tvitu 11. januara iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif sugerisao je da je “američki avanturizam” delom kriv za pad ukrajinskog aviona.
“Tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga su da je ljudska greška u doba krize, uzrokovane američkim avanturizmom, dovela do katastrofe. Naše duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće porodicama svih žrtava i drugim pogođenim zemljama”, naveo je iranski šef diplomatije.
U padu ukrajinskog aviona stradali su Iranci – 82, Kanađani – 63, Ukrajinci – 11, Šveđani – 10, Afganistanci – 4, Nemci – 3 i Britanci – 3.