Italija uvela drastične mere protiv koronavirusa

0

Italijanski premijer Đuzepe Konte je doneo dekret kojim se proširuju mere zaštite od koronavirusa I nastoji upravljati epidemiološkom krizom u zemlji. U 10 opština na severu Italije koje pripadaju takozvanoj crvenoj zoni zabranjena su okupljanja na svim javnim I privatnim mestima, uključujući kulturne, sportske i verske manifestacije, kao rekreativne aktivnosti. Osim toga, zatvorene su škole I fakulteti, kao I institucije kulture, muzeji I izložbe, a obustavljena su I studijska putovanja. Takođe su obustavljene usluge teretnog I putničkg saobraćaja.
U ovim opštinama ograničen je I rad sudova I javnih službi.
U regijama Emilija Romana, Lombardija I Veneto, kao I u pokrajinma Pesaro, Urbino I Savona do 8. marta neće raditi škole I fakulteti, obustavljeni su sportski događaji, zatvoreni bioskopi, pozorišta, diskoteke I verski objekti.
Zanimljivo je da će biti zatvoreni I ugostiteljski objekti, barovi I pabovi u kojima su stolice udaljene manje od jednog metra.
Ograničene su I posete bolnicama.
U ostalim provincijama su zavorene teretane , velnes centri, , kulturni centri I sale za rekreaciju.
Na prostoru cele Italije premijer Konti je naložio da se do 15. marta obustave ekskurzije I da se bez lekarskog nalaza učenici ne primaju u škole , posle izostanaka zbog zaraznih bolesti.
Predviđa se mogućnost da upravnici škola I fakulteta organizuju nastavu na daljinu ukoliko epideomiološka sitiuacija to nalaže.
Italijanska vlada je zabranila sva putovanja u Kinu.