Kurti pisao Trampu

0

Premijer Kosova Aljbin Kurti obavestio je američkog predsednika i državnog sekretara, Donalda Trampa i Majka Pompea o njegovog namjeri da od 15. marta počne uklanjanje takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Ukidanje takse zahtev je međunarodne zajednice, uključujući SAD, a u cilju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.
„Moja vlada i ja smo zainteresovani da riješimo preostala otvorena pitanja između Republike Kosova i Srbije. Ostajemo ubijeđeni da se to treba desiti unutar dijaloga, koji će rezultirati recipročnim priznanjem dvije države“, navodi se u pismu Kurtija upućenom američkom predsjedniku, saopštili su iz Vlade Kosova.
Kurti je takođe istakao da očekuje da će na potez Kosova odgovoriti i Srbija od koje očekuje da ukloni netarifne trgovinske barijere i da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
Kurti je takođe pozvao SAD i EU da stvori mehanizme za nadgledanje i sankcionisanje, u cilju kako bi obje strane ostale privržene obećanjima iz postignutih sporazuma do sada.
On je u pismu istakao i da Vlada, i on kao premijer, imaju ustavni mandat, političku volju i zakonsku obavezu da ovaj proces dovedu do kraja.