Izbori u Albaniji – Rama u prednosti

0

Prvi rezultati učerašnjih parlamentarnih izbora u Albaniji govore o prednosti socijalista. Javnost je iznenadila vest da se lider Socijaldemokrata Tom Doši postizborno povlači iz trke za parlament.

Prema prebrojanim glasovima sa 1586 biračkih mesta( od 5199) Socijalistička partija koju vodi premijer Edi Rama osvojila je 218 hiljada glasova, što je oko 50 odsto. Ako se ovakav trend nastavi – to bi ovoj stranci obezbedilo 76 mesta u parlamentu. Na drugom mestu je opoziciona Demokratska stranka Ljuljzima Baše sa 170 hiljada glasova ( oko 40 odsto) što bi značilo 56 osvojenih stolica u parlamentu Albanije. Socijalistički pokret za integracije, koji vodi albanski predsednik Iljir Meta odvojio je prema dosadašnjim rezultatima 31 hiljadu glasova ( nešto više od 7 %) ili 6 mesta u parlamentu.

Veliko iznenađenje je jutrošnja ostavka lidera Socijaldemokrata Toma Došija. Njegova stranka je osvojila, prema prvim rezultatima 2 mesta u parlamentu, ali je on obavestio izbornu komisiju da podnosi ostavku na svoje sadašnje , a i buduće poslaničko mesto. Mediji u Albaniji spekulišu da razlog Došijeve ostavke treba tražiti u činjenici da je američka ambasadorka u Tirani od njega zahtevala da ne učestvuje na izborima, jer je umešan u neke korupcionaške afere.