„Jevrejski talibani“ u BiH

0

U naselje Kula kod Sarajeva, doselila je grupa specifičnog načina života i odevanja, a čiji je dolazak uznemirio stanovnike ovog mesta jer se, kako oni tvrde, radi o sekti, piše portal Klix.ba.

Veća grupa građana s mnogo dece, svi identično obučeni, doselila je krajem decembra. Susedi navode da ih čuju kako po celu noć izvode razne rituale, odnosno da se iz kuće u kojoj žive čuju dečji glasovi i pesme.

Ono što je okolnim stanarima takođe bilo neobično je i to što niko od njih, kako se čini, ništa ne radi, niti komuniciraju s bilo kim u okruženju, već celi dan provode u molitvi.

Kako doznaje ovaj portal neobični došljaci su zapravo članovi sekte Lev Tahor, koje još nazivaju i ‘jevrejskim talibanima’.

Iz Službe za poslove sa strancima su potvrdili da na ovom području trenutno živi 37 stranih državljana, koji su došli s područja SAD-a, Kanade i Gvatemale te da je reč o grupi koja ‘praktikuje religijska uverenja na esktreman način’. Međutim, nije utvrđeno da se uz njih vežu bilo kakva kaznena dela.

Jedan od stanara okolnih kuća, kazao je da je na internetu pronašao fotografije i snimke sekte Lev Tahor, na kojima je prepoznao i dvojicu svojih novih suseda, kao i predmete koje je viđao kod njih, poput identičnih dečjih kolica.

Inače se članovima te sekte u svetu pripisuju zaista teška nedela, a mnogi od njih su proterani iz brojnih država u svijetu. Prema informacijama dostupnima na internetu, sekta Lev Tahor je u prošlosti bila osuđivana za otmice dece, pedofiliju, silovanja, sklapanje maloletničkih brakova, zlostavljanje dece, a o životu u ovoj sekti postoje i brojna svedočanstva.

Pripadnici sekte Lev Tahor živeli su u sedam država sveta, a od kraja 2021. godine, žive samo u Rumuniji i, odnedavno, u Bosni i Hercegovini.

Zabrinuti stanovnici Kule o novim su susedima obavestili policiju i Službu za poslove sa strancima, a grupa bi zbog pritiska suseda, trebala odseliti početkom februara.

Služba za poslove sa strancima izvestila je da je grupa ušla u BiH i prvo su živeli na području Kantona Sarajevo, ali da su se preselili u Istočnu Ilidžu, odnosno Kulu. Oni ovde borave na osnovu prava na bezvizni boravak, što znači da u BiH mogu ostati tri meseca.

Prema trenutnim proverama koje su izvršili u Službi za poslove sa strancima, ova konkretna grupa nije evidentirana u INTERPOL-u zbog bilo kakvih kaznenih dela, a ni tokom njihovog boravka u BiH nisu evidentirane nikakve kažnjive radnje.

Jedini otkriveni prekršaj je taj što nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, zbog čega je prekršajno kažnjena osoba u čijem objektu žive. Reč je o Savi Vuliću, preduzetniku iz Bratunca i zastupniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske.