Kapčan: Pregovarati i o razmeni teritorija

0

Razmena teritorija između Srbije i Kosova treba da bude na pregovaračkom stolu – izjavio je za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun Univerziteta.

Bio je direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost (NCA) u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.

“Ne mislim da je to politički ili moralno neprijatnije od odvajanja Kosova od Srbije, što je takođe bilo prekrajanje granica duž etničkih linija. Veoma je teško za Kosovo da krene napred i funkcioniše kao demokratska zemlja kada jedan njegov deo ne želi da pripada toj državi”, smatra Kapčan.

On dodaje da bi na kraju tog procesa Srbija morala da prizna Kosovo.

“Srbija treba da se otrgne prošlosti i sklonosti ka istorijskim žalopojkama. Zbog toga smatram da razmena teritorija treba da bude na pregovaračkom stolu. Ako pripajanje severa Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osećanje da su ‘sačuvali obraz’ u dovoljnoj meri da bi priznali nezavisnost Kosova – onda smatram da se to mora učiniti jer je to korak napred ka dugotrajnoj stabilnosti i miru na Balkanskom poluostrvu”, ističe Kapčan.

U nekim trenucima tokom razgovora Vučića (Aleksandar, predsednik Srbije) i Tačija (Hašim, predsednik Kosova) bilo je znakova napretka, pre svega o razmeni teritorija tako što bi se deo severnog Kosova pripojio Srbiji u zamenu za deo Preševeske doline. Međutim, ta ideja je potisnuta delimično zbog protivljenja premijera Haradinaja, zatim Nemačke i drugih evropskih centara, izjavio je Kapčan.

Sada, u situaciji kada nema pomaka, odnosno “vetra u jedra”, zbog reakcije Srbije na kosovske takse – smatram da razmena teritorija treba da bude na stolu. Naime, ako može da otvori put ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, uprkos izvesnog rizika po region zbog insistiranja drugih za prekrajanjem granica po etničkim linijama, onda ovaj predlog pruža u najmanju ruku jednu opciju više za izlazak iz ćorsokaka.

Naravno, to bi iziskivalo pristanak građana Srbije i Kosova, a to nije izvesno, pre svega sa kosovske strane. Međutim, EU i SAD treba da nastave da insistiraju na nastavku pregovora Beograda i Prištine, jer je normalizacija odnosa nužna, a Kosovo koje je de facto nezavisno, treba da to postane I de jure, da bi se ostvario dugotrajni mir na Balkanskom poluostrvu, izjavio je Kapčan.