Kina pomirila Iran i Saudijsku Arabiju

Kina pomirila Iran i Saudijsku Arabiju

Iran i Saudijska Arabija dogovorili su da ponovo uspostave odnosa i otvore ambasade u naredna dva meseca, prenose iranski državni mediji.

Do dogovora je navodno došlo nakon razgovora održanih u kineskoj prestolnici Pekingu.

Kao rezultat razgovora, Iran i Saudijska Arabija su dogovorili nastavak diplomatskih odnosa i ponovo otvaranje ambasada“, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

Nour News, koji je povezan sa iranskim Vrhovnim nacionalnim većem bezbednosti, objavio je fotografije i video uz opis da su napravljeni na sastanku u Kini. Na snimcima se vidi sekretar Veća Ali Šamkani sa saudijskim zvaničnikom i kineskim zvaničnikom koga je državna TV stanica identificirala kao Vang Jija.

Po sprovođenju ove odluke, ministri spoljnih poslova obe države će se susresti kako bi dogovorili razmenu ambasadora“, objavila je iranska državna TV stanica.

Saudijska novinska agencija potvrdila je sporazum i objavila zajedničko saopštenje dve države u kojem se navodi da su Saudijska Arabija i Iran dogovorili poštovanje međusobnog državnog suvereniteta i da se jedni drugima neće mešati u unutrašnje poslove.

Navodi se kako su Rijad i Teheran dogovorili aktiviranje sporazuma o sigurnosnoj saradnji iz 2001. godine.

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom 2016. nakon što su demonstranti upali u tamošnje saudijske diplomatske kancelarije. Tome je prethodilo smaknuće istaknutog šitskog imama u Saudijskoj Arabiji što je izazvalo proteste.

Poslednjih nekoliko godina su održani sastanci saudijskih i iranskih zvaničnika u Bagdadu. Iračani su počeli sa posredničkim dogovorima 2021. godine, no sve je stalo tokom iračkih izbora te godine.

Nije bilo novosti nakon pet rundi razgovora. Susreti na nivou bezbednosti održani su i u Omanu, a oni su uglavnom bili fokusirani na situaciju u Jemenu.“

Iran i Saudijska Arabija su na suprotnim stranama brojnih regionalnih pitanja, kao i u raznim državama kao što su Liban, Sirija i Jemen. Stoga bi popravljanje odnosa Teherana i Rijada moglo imati uticaja i na politiku širom Bliskog istoka.

Na obnavljanje diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana regovalo je nekoliko zemalja, a među njima Kina i SAD, kao i susjdni Irak, i svi s više ili manje oduševljenja pozdravljaju okretanje nove stranice između Teherana i Rijada.

Najviši kineski diplomata Vang Ji okarakterisao je ovaj događaj kao “pobedu za dijalog i mir”, preneo je Rojters.

Obnavljanje veza je glavna dobra vest u sadašnjem turbulentnom svijetu”, objavilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova na kraju dijaloga između Saudijske Arabije i Irana.

Vang je dodao da će KIna nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju problema žarišta u svetu i pokazaće svoju odgovornost kao velika nacija.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države su, svesne toga da su dve značajne zemlje obnovile diplomatske odnose, Saudijcima prenele dodatne detalje, objavilo je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Generalno pozdravljamo sve napore da se pomogne okončanje rata u Jemenu i deeskalacija napetosti u regionu Bliskog istoka, što zajedno s diplomatijom i odvraćanjem spada u ključne stubove politike koju je predsednik Bajden izneoo tokom svoje posete regionu prošle godine”, rekao je portparol Bele kuće.