Kina “seje oblake“

Kina “seje oblake“

Kineski avioni počeli su da u oblake ispaljuju štapiće sa posebnom hemikalijom kako bi na taj način izazvali kišu. Na ovaj korak su se odlučili zbog velike suše koja preti da uništi poljoprivredne prinose. Vodostaj najveće reke Jangce je zbog velikih vrućina značajno opao , pa su Kinezi odlučili da koriste tehniku „sejanja oblaka“.

Ministarstvo vodnih resursa saopštilo je juče da suša u celom slivu reke Jangce “nepovoljno utiče na sigurnost pitke vode za stanovništvo i stoku, i na rast useva”. Vlasti provincije Hubei objavile su da će početi na veštački način pokrenuti padavine korišćenjem štapića srebrnog jodida.

Ovi štapići, obično veličine cigareta, ubacuju se u oblake kako bi se podstaklo stvaranje kristala leda. Oblaci se na taj način “vakcinišu” veštačkim jezgrima kristala na koje će se onda kondenzovati vodena para. Ovaj spoj je toksičan za ljude, životinje i biljke, smatraju neki naučnici. Stoga postoje velike kontroverze oko njegove upotrebe za modifikovanje klime i stvaranje kiše.

Metoda sejanja oblaka se koristi još od 1940-ih, ali je kineski program takve tehnike najveći na svetu. Tom metodom je pokušano da se smanji jačina uragana i oluja, poveća količina snega ili kiše i smanji magla oko aerodroma.

Kina je koristila uoči Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, kada je u nebo ispalila 1110 raketa kako bi pokušala osigurati lepo i vedro vreme, bez naleta pljuskova ili kiše.

Sejanje oblaka je izumeo hemičar Vinsent Šefer 1946. dok je proučavao formiranje oblačnosti za Dženeral Electrik i od tada se to praktikuje u celom svetu. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) navodi da se od 2017. ta tehnika koristila u više od 50 zemalja.