Kolumbija zaplenila 1100 tona kokaina

Kolumbija zaplenila 1100 tona kokaina

Kolumbijska policija zaplenila je 1.100 tona kokaina za godinu dana, izjavio je predsednik Gustavo Petro.
„Od početka rada ove vlade pratili smo velike karike u lancu trgovine drogom, zaplenili 1.100 tona kokaina i povećali broj uništenih narkolaboratorija za 16 odsto u odnosu na prethodni period”, rekao je predsednik u obraćanju na povodom prve godišnjice dolaska na vlast, saopšteno je iz njegove pres službe.
Prema Petrovim rečima, samo ove godine organi za sprovođenje zakona zaplenili su 573 tone kokaina, što je, kako je naveo, najveća cifra u istoriji za isti period.
On je istakao da je tokom 12 meseci na teritoriji zemlje sprovedeno je 290 operacija protiv kriminalnih struktura, što je omogućilo privođenje više od 9.000 ljudi, prenose RIA Novosti.
Kolumbija je vodeći svetski proizvođač i izvoznik kokaina. Više od 90 odsto svetskih plantaža koke koncentrisano je u takozvanom Andskom trouglu droge, koji uključuje Kolumbiju, Peru i Boliviju.
Koka raste u malim količinama na plantažama Paname, Ekvadora, jugozapadne Venecuele i severoistočnog Brazila.
Stotine tona kokaina se godišnje isporučuju iz Južne Amerike u Sjedinjene Američke Države, glavno i najsolventnije tržište droge na kontinentu.
Kolumbijski predsednik je sredinom septembra prošle godine najavio da će njegova vlada uložiti nove napore da ubedi uzgajivače koke da je zamene drugim profitabilnim kulturama.