Korona i odmor

0

Svi oni koji planiraju odmor u Crnoj Gori, Albaniji ili Sloveniji to će moći da urade praktično samo sa pasošima, dok će im za Grčku, Hrvatsku, Tursku, Španiju, Bugarsku, Tunis ili Egipat biti potrebna potvrda o vakcinaciji, preležanoj koroni ili PCR/antigenski test.

Jedino je trenutno “zaključana” – Italija. Ali, ima država koje na listu odobrenih vakcina nisu stavili ruski “sputnjik V”.

U Albaniju se može samo sa ličnom kartom, nije potreban ni PCR test ni potvrda o vakcinaciji.

Naši građani mogu iz Srbije bez ograničenja da uđu u BiH, a ako ulaze iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Naši građani mogu da uđu u Grčku avionom ili preko drumskih prelaza uz potvrdu o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, PCR testom ne starijim od 72 sata, brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati ili potvrdom da ste preležali koronu dva do devet meseci pre dolaska. Priznaje se i digitalni zeleni sertifikat, a obavezan je popunjen PLF formular. PCR test je obavezan za decu sa napunjenih 12 godina i stariju.

Građani Srbije mogu da uđu u Bugarsku sa potvrdom o vakcinaciji, negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili negativnim brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, ali i sa dokumentom koji pokazuje da je osoba preležala koronu od 15 do 180 dana pre dolaska.

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe, ulazak je dozvoljen samo u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u mesto stanovanja/boravišta, ukoliko su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/ Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji.

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska, sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležan kovid-19 ili uz negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata. Licima mlađim od 18 godina u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test. U roku od 72 sata pre dolaska neophodno je elektronski se registrovati.