Korona ponovo izoluje Kinu

Korona ponovo izoluje Kinu

U Kini je ponovo krenuo novi talas korone i epidemiolozi strahuju da bi mogao da dovede do pojave novih sojeva kovida 19, koji bi se raširili ostatkom sveta. Bez obzira na alarmantnu situaciju sa brojem zaraženih i nedostatkom lekova i bolničkih kreveta za sve kojima je neophodna medicinska pomoć, Peking planira da od 8. januara dalje ublaži epidemiološka ograničenja, nastavljajući s praksom koju je započeo krajem prošle godine kad je odustao od politike „nulte tolerancije” prema koroni.
Kao odgovor na situaciju u Kini, Evropska unija je preporučila testiranje putnika iz ove zemlje pre polaska na putovanje. Preporuku je izdala grupa Integrisani odgovor na političke krize EU (IPCR), koju čine predstavnici 27 država članica EU, i ona je u skladu s ranijom preporukom Evropske komisije.
IPCR je preporučio i da svi putnici na letovima iz Kine nose zaštitne maske za lice, da vlade zemalja članica EU uvedu nasumično testiranje putnika koji dolaze iz ove države, kao i da se na aerodromima testiraju i sekvenciraju otpadne vode sa međunarodnih letova koji stižu iz Kine.
IPCR je najavio da će zajedno s Evropskim centrom za kontrolu bolesti, direkcijom za spoljne poslove Evropske komisije i Svetskom zdravstvenom organizacijom nastaviti da prati epidemiološku situaciju u EU i razvoj događaja u Kini. Ovaj potez, kako ocenjuje Rojters, verovatno će uznemiriti zvanični Peking, a svakako je već naišao na kritike svetske avio-industrije.
Neke zemlje su već pojedinačno uvele mere za kineske putnike. Tako će im ubuduće za ulazak u Nemačku biti potreban barem brzi test na virus korona.