Koronavirus ne potceniti, ali i ne preterivati

0

Koronavirus ne treba potceniti, ali ni preterivati – izuzetno je zarazan, ali je stopa smrtnosti niska, tvrde virusolozi. Ističu i da je izolacija jedini valjan metod protiv širenja virusa, koji daje rezultate.
Opsežne mere bezbednosti preduzimaju se širom planete zbog pojave koronavirusa. U Evropi je najteža situacija u Italiji gde je do sada preminulo 11 osoba. U Italiji je koronavirusom zaraženo 325 osoba, a jedanaest ljudi je preminulo. Blaži oblik bolesti Kovid-19 ima 85 odsto zaraženih, a najugroženiji su stariji, koji su hronični bolesnici.

Očekuje se da će u Italiji biti kontrolisane epidemije i narednih meseci, sve dok ne bude znatno toplije vreme.

Ova zemlja je zbog koronavirusa podeljena na dva dela – severni kontrolišu karabinijeri i vojska, dok u centralnom i južnom delu Italije život teče normalno.

Širom zemlje primenjuju se nove mere vlade, u javnim prostorijama na raspolaganju će biti gelovi za pranje ruku, a stručnjaci ističu da pranje ruku treba da traje najmanje 20 sekundi.

Autobusi i metroi biće dezinfikovani specijalnim sredstvima.

Vlada Italije upozorava građane da je na društvenim mrežama sve više lažnih vesti sa alarmantnim podacima i netačnih informacija o merama koje vlada preduzima protiv koronavirusa. Apeluju da se uvažavaju samo saopštenja, savete i podatke Kriznog štaba civilne zaštite.

U Milanu je uhapšena osoba koja je ilegalno prodavala nekvalitetne zaštitne maske. Nakon što su apoteke ostale bez maski, na internetu su počele da se prodaju po astronomskim cenama.

I dok su u početku koštale jedan cent na internetu, sada je cena jedne maske 10 evra, prenosi Rojters.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime