Kosovske takse dobre samo za švercere

0

Gopdinu dana od kako je kosovska vlada uvela takse na proizvode iz Srbije I Bosne I Hercegovine kosntatuje se da je ova mera proizvela ogromnu finansijsku štetu, zatvorila legalno tržište i otvorila brojne švercerske kanale. Iz Srbije je na Kosovo godišnje uvoženo robe u vrednosti od oko pola milijarde evra, a iz BiH oko 85 miliona.
Kosovska carina saopštava da je uvoz iz Srbije I Bosne I Hercegovine smanjen za 99 odsto.
Rafovi kosovskih prodavnica su puni robe na kojoj ne piše da je proizvedena u Srbiji. Roba uglavnom stiže iz Makedonije I Albanije.
Direktna šteta je veća od pola milijarde evra. Indirektna šteta je mnogo veća. Gubitak tržišta, upozoravaju stručnjaci, je zapravo najveća šteta.
Ipak, cenu besmislene takse su platili građani Kosova. Od Uvođenja taksi gotovo svi proizvodi su poskupeli od 20 do 30 odsto. Hleb je skuplji za trećinu, ostali prehrambeni proizvodi takođe, građevinski materijal za 20 odsto. Inflacija je skočila za 2,4 odsto – tvrdi zvanična prištinska statistika. Taksa je takođe uzrokovala smanjenje Razvojnog fonda za četiri opštine na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, a u koje se sliva novac od taksi sa dva granična prelaza na severu.
Taksa je uticala na znatan porast šverca. Iz kosovske carine tvrde da su osujetili na stotine pokušaja šverca robe. Radi se uglavnom o individualnim pokušajima da se na KiM unese roba iz centralne Srbije. Kosovski carinici nerado govore o organizovanom krijumčarenju, o robi koja iz cenralne Srbije, preko Makedonije ( gde se lepe etikete – proizvedeno u “Makedoniji”) polulegalno, uz takozvane regularne papire, stiže u kosovske prodavnice. Taj šverc, kako se sumnja, kontrolišu kosovski zvaničnici.
Cenu šverca plaćaju građani na Kosovu. Deset fabrika cigle I crepa sa juga centralne Srbije su uglavnom snabdevale Kosovo I one su pretrpele najveće štete. Prekršeno pravilo da se građevinski materijal ne isplati voziti duže od 50 kilometara dovelo je do znatnog rasta cena za crep I ciglu mnogo slabijeg kvaliteta koji se uvoze iz Makedonije I Albanije.
Uvođenje taksi je bilo opravdavano da se time želi sprečiti aktivnost Srbije na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Taj potez je, očigledno, bio pogrešan. Priznanje nezavisnosti Kosova, u međuvremenu, povuklo je 13 država. Građani Kosova, već godinu dana skupo plaćaju ovu besmislenu odluku vlade u Prištini.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime