Kosovski izbori na Severu – nova obmana?

Kosovski izbori na Severu – nova obmana?

U sve četiri opštine na Severu Kosova predstavnici grupa građana Srba su juče pokušali da predaju zahteve za razrešenje albanskih gradonačelnika. Ispred opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, dok su pokušavali da predaju zahtev, građane je legitimisala kosovska policija, ali inicijativu nisu uspeli da predaju. Srpska strana naglašava da se radi o još jednoj potvrdi „terora nad Srbima“, dok se kosovski zvaničnici pozivaju na procedure za koje nisu sigurni da li su u ovom slučaju bile ispoštovane.

Jedan od puteva da se Srbi vrate u institucije je pokretanje novih izbora na Severu. Do novih izbora se može stići pokretanjem inicijative za smenom gradonačelnika ili ostavkama gradonačelnika. Iz Prištine su stizali signali da Srbi treba da podnesu inicijativu da se smene gradonačelnici, ali sada kada je to urađeno, ti zahtevi nisu primljeni.

Da li je u pitanju nesnalaženje ili nova politička igra iznmeđu Begrada i Prištine?

Srbi su napustili kosovske institucije pre više od godinu dana u vreme kada je počela kriza oko automobilskih tablica. Tada je Beograd bio protiv toga da se tablice automobila registrovanih u sistemu Srbije, preregistruju na kosovske tablice. U nekoliko navrata su postavljane barikade, bilo je više sukoba u kojima je bilo i žrtava i ranjenih. Srbi su napustili pravosuđe i policiju, kao i opštinsku administraciju. Taj ciklus kriza je završen „operacijom“ u Banjskoj, gde je u sukobu kosovske policije i naoružane grupe Srba poginupo jedan policajac i trojica Srba sa Severa. Taj događaj je potisnuo priču o tablicama. Sada se u „tišini“ obavlja preregistracija automobila na kosovske tablice, sa oznakama „Republike Kosovo.“Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić koji je mnogo puta obećavao da „neće nikada dati tablice“, pozvao je 12. oktobra Srbe da se što je pre moguće vrate u institucije na Severu. Srpska lista, ekspozitura Vučićeve stranke na Kosovu, je potvrdila spremnost da to učini. Iako je do novih izbora na Severu tehnički lakše doći preko ostavki nelegitimnih gradonačelnika, kosovski premijer i gradonačelnici ostali su pri stavu da oni to neće da učine.

Na Severu smatraju da je predaja zahteva za smenu gradonačelnika taktički potez Alksandra Vučića, kojem u vreme izbora ne treba nova napetost na Kosovu, a predizborna kampanja mu dobro dođe da u mdijima nema ni pomena o tome da je i tablice predao po istom modelu kao i sve što je do sada predao na Kosovu. Zahtevi za smenu gradonačelnika Albanaca, koji nemaju gotovo nikakav legitimitet jer su izabrani na glasanju na kojem je učestvovalo par procenata građana, su „dokaz“ Zapadu o kooperativnosti Vučića.

Kako bi priča bila uverljivija, zadatak kosovske strane je da „zateže“. Kosvska izborna komisija saopštila je da će „razmotriti zahtev građana“. Na kraju će, smatraju analitičari, Srbi da se vrate u institucije, a da ništa ne dobiju i da tako završe još jedan „ciklus prevare iz Beograda“.