Kraljica umrla zbog „slomljenog srca“

Kraljica umrla zbog „slomljenog srca“

Lekari veruju da je smrt princa Filipa, pre 18 meseci bila ključni razlog za smrt kraljice Elizabete Druge.

Kraljevski par bio je u braku 73 godine pre nego što je vojvoda od Edinburga preminuo prošle godine, samo dva meseca pre svog 100. rođendana. Portret Njenog Veličanstva kako sama oplakuje svog supruga u kapelici Svetog Jurja u dvorcu Vindzor postao je snažan simbol onoga što je izazvala pandemija kovida-19. To je takođe bio i podsetnik na usamljenost koju je bila prisiljena trpeti nakon smrti svog odanog supruga, piše Dejli Mejl. Lekari, kako prenosi list, objašnjavaju da gubitak voljene osobe može da uslovi pogoršanje zdravlja njihovog partnera. Fenomen „slomljenog srca“ je primetan i radi se o gubitku volje.

Gubitak princa Filipa izazvao joj je ozbiljan stres, tokom kojeg je došlo do rasta kotizola što je njenom telu bilo teže da podnese, navode lekari i napominju da stres može imati duboke i ozbiljne, a ponekad i fatalne, posledice na ljudsko telo.

Stres zbog gubitka supružnika može izazvati ‘lančanu reakciju‘ koja može dovesti do smrti.

Ono što znamo je da kod nekih ljudi stres zbog gubitka voljene osobe ili bilo kakav stresan događaj u vašem životu ubrzava čitav niz reakcija u telu, kao i u vašem umu, koje mogu uzrokovati bolest, a ponekad mogu uzrokovati i da neko umre‘, tvrd kardiohirurg Niki Stamp.