Kurti I Taći bez rukovanja – zbog korone

0

Posle nekoliko neuspelih pokušaja, Hašim Tači i Aljbin Kurti sastali su se danas. Sastanak je do samog početka pratila neizvesnost, s obzirom na prethodno uzajamno izbegavanje dvojice najviših kosovskih zvaničnika.

Kosovski predsednik dvočasovni sastanak opisao je kao „dug, značajan i otvoren“ dok je premijer kazao da su na sastanku govorili uglavnom o spoljnoj politici.

„Smatram da je sastanak bio dug, bio je značajan, veoma otvoren, gde smo razgovarali o stvarima na koje smo imali konstruktivan pogled.
Razgovarali smo o pitanjima unutrašnje i spoljne politike, nacionalnim interesima, prioritetima Kosova, reformama koje bi trebalo da se odigraju umesto da se kreću ka evropskoj perspektivi, ulozi i osnaživanju Kosova u međunarodnoj areni, kao i dijalogu Kosovo-Srbija“, Kljan

Kosova preneo je Tačijeve poruke.
Jedna od ključnih je ta da će, kako Tači kaže, kosovski politički lideri u razgovoru sa srpskim biti ujedinjeni.

„Za stolom ćemo biti ujedinjeni kao Kosovo – radi očuvanja državnog interesa i evroatlantske perspektive. Nacionalni interes je iznad svega“, kazao je.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti, u odvojenom obraćanju novinarima nakon ovog sastanka, a posle Tačija, potvrdio je da je sa njim „uglavnom razgovarao o spoljnoj politici“, ali nije mnogo rekao uz konstataciju da „potrebno poverenje nije izgrađeno“.

„Kada smo razgovarali o dijalogu, izrazili smo svoje stavove, ali za sada ne mogu da kažem više, jer ne mogu da konstatujem da je izgrađeno odgovarajuće poverenje“, rekao je Kurti, prenosi Kljan Kosova.

Ali je potom, prema onom što dalje prenosi Kljan Kosova rekao i:

„Moguće je da smo se u vezi sa nekim stvarima dogovorili ranije, zaključak o tome liči na neku vrstu približavanja, ovde se ograđujem u vezi sa mini Šengenom. Nije da se ne slažemo ni u čemu“, kazao je Kurti.

Sastanak kosovskog predsednika i premijera ipak je započeo bez rukovanja, kao „preventivna mera od virusa korone“.