Kurti ignoriše Amerikance

0

Kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio je da odbija razgovore sa američkim zvaničnicima o ukidanju taksi. On je, kako je sinoć javila Gazeta Ekspres, trebalo da razgovara sa direktorom vladine agencije „Millennium Challenge“, Šonom Keirnkrosom, kojeg je inače imenovao Donald Tramp. Međutim, do razgovora nije došlo, jer je kako kažu izvori ovog medija, Kurti još jednom izbegao da razgovara sa visokim američkim zvaničnikom.
Šon Keirnkros je nameravao da sa Kurtijem razgovara „o budućoj saradnji američke vladine agencije i kosovske vlade“, odnosno, tema je bila “bezuslovno ukidanje taksi na robu iz Srbije”.
Međutim, prema pisanju Gazete, zvao je Kurtija nekoliko puta tokom jučerašnjeg dana, ali se kosovski premijer nije javljao na telefon.
“Keirnkros bi Kurtiju rekao da, ako nastavi da se ne odaziva na apele SAD za potpuno i bezuslovno ukidanje takse na robu iz centralne Srbije, Amerika će blokirati finansiranje planiranih projekata”, piše Gazeta.
“Millennium Challenge planira da uloži desetine miliona dolara u razne projekte na Kosovu, Keirnkros je planirao da Kurtiju kaže nešto veoma važno”, piše dalje Gazeta.
Isti portal je samo nekoliko sati pre ove vesti upozorio da se u petak očekuju prve sankcije za Kosovo iz SAD zbog odbijanja Kurtija da u potpunosti i bezuslovno ukine takse, te da bi prva mera mogla upravo da bude obustava ulaganja od strane „Millennium Challenge Corporation (MCC)“, koja već godinama ulaže milione evra na Kosovu.
Upozorenje o ukidanju taksi na Kurtijevu adresu stizalo je prethodih dana i od specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela.
Na značajost ukidanja taksi ukazala je pre nekoliko dana i Američka privredna komora na Kosovu. Prema njihovom stavu, ova mera ometa slobodno kretanje roba i ljudi i usporava evroatlanske integracije.
Ovo nije prvi put da Kurti izbegava razgovore sa američkim zvaničnicima. Pre samo četiri dana izbegao je razgovor i sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom Obrajenom.
Kamen spoticanja na relaciji SAD – Aljbin Kurti, jesu takse. Dok Kurti želi da od 15. marta ukine takse na uvoz sirovina, a od 1. aprila na sve proizvode, ako Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge ekonomske barijere na plasiranju kosovskih proizvoda, SAD su izričite u stavu da Priština bezuslovno ukine takse na sve proizvode.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime