Kosovo- usvojen sporazum o energetici

Kosovo- usvojen sporazum o energetici

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da su Kosovo i Srbija danas usvojile Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Dijaloga uz podršku EU.

On je na Tviteru napisao da je to veliki korak napred.Beograd i Priština uz posredovanje EU, upravo su usvojili sporazum o primeni mape puta za energetiku u Briselu“, potvrdio je Miroslav Lajčak na Tviteru, na kojem se oglašava sa vestima uz naznaku da se radi o sporazumu između Kosova i Srbije.

Prva tačka sporazuma, čiji tekst je Lajčak objavio, je da će RUE ( Regulatorno telo za oblast energetike na Kosovu) će izdati licencu Elektroseveru. U roku od sedam dana Elektrosever će KEDS-u ( kosovskoj kompaniji za distribucuju električne energije) i KOSTT-u ( kosovskom operatoru za tržište električne energije) dostaviti podatke o potrošačima, a u roku od 30 dana KEDS i KOSTT imaće pristup trafostanici Valač. U roku od deset dana Elektrosever će potpisati sporaztume sa kosovskim agencijama za distribuciji električne energije o prihvatanju uslova tržišta, fakturisanju računa i priključivanju pretplatnika u četiri opštine na Severu Kosova. U roku od 15 dana Elektrosever će dobiti identifikacioni kod pšredviđen licencom za snabdevanje. Kosovske agencije u energetskom sektoru će imati proistup infrastrukturi na severu.

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou. Delegaciju Srbije predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok kosovsku stranu predstavlja zamenik premijera Besnik Bisljimi.