Kurti: „Možda se u Parizu sretnem sa Vučićem“

Kurti: „Možda se u Parizu sretnem sa Vučićem“

Osim kosovske predsednice, na mirovnom forumu u Parizu učestvovaće i kosovski premijer, Aljbin Kurti. Uz najavu učešća, on je najavio i mogući susret sa srpskim predsednikom.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, potvrdio je u video poruci koju je objavio na Fejsbuku da sutra putuje za Francusku, a na poziv predsednika ove zemlje, Emanuela Makrona.

Kaže da sa njim putuje i šestočlani tim, te najavljuje mogući susret sa srpskim predsednikom.

Pored posla i večere tokom ovog prestižnog foruma, možda će doći i do trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije koji je takođe tamo pozvan“, saopštio je Kurti.

Kaže da je spreman, te da je uvek zainteresovan za dijalog s ciljem postizanja dogovora za normalizaciju odnosa uz „uzajmano priznanje u centru“.

Imamo dva predloga na stolu: moj za opšti okvir sporazuma predstavljen na sastanku 18. avgusta 2022. u Briselu, kao i francusko-nemački predlog koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije“, poručio je Kurti.

Da putuje u Pariz, potvrdio je i Aleksandar Vučić.

Kazao je da će tamo provesti dva dana, i najavio je susrete sa Žozepom Boreljom, Miroslavom Lajčakom, moguće razgovore i sa Emanuelom Makronom, ali i drugim zvaničnicima, dok susret sa Kurtijem nije pominjao. Kazao je da će glavna tema razgovora biti upravo situacija na Kosovu.

Da vidimo šta je to što možemo da uradimo kako bismo umirili tenzije“, rekao je.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.