Kurti: „Niko ne može da zaustavi policiju na Severu“

Kurti: „Niko ne može da zaustavi policiju na Severu“

Niko ne može da zaustavi specijalnu Policiju da dođe na Sever Kosova, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti, prenosi Kossev.

Još se nisu ohladili ni tragovi koraka američkog i evropskog posrednika, koji su prethodnih dana još jednom u Prištini a danas i u Mitrovici pokušavali da pronađu izlaz iz aktuelne krize, da bi potom stigli i u Beograd u istoj nameri, a kosovski premijer još jednom potvrđuje da će 1. septembra sprovesti ono u čemu je sprečen 1. avgusta.

Barikade nisu rešenje(…)Postoji državni mehanizam koji će reagovati. To nije samo policija nego i specijalne policijske snage i niko ne može da zaustavi specijalnu policiju da dođe na Sever“, kazao je Kurti.

U intervjuu za Al Džaziru koji će se emitovati sutra u 19:05, poručio je da je Sever – „deo Kosova“ i da se „nalazi na Kosovu“, a da na Severu:

Nikada nije bilo više vladavine prava nego sada“.

Sada – u toku su tenzije od kada je kosovska vlada prvo krajem juna najavila, a potom i 31. jula pokušala da na Severu sprovede dve odluke: da u roku od dva meseca građani uklone sve KM tablice i postave RKS, i uvede recipročnu meru izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za državljane Srbije.

Srbi na čelu sa zvaničnim Beogradom su se tome usprotivili i postavili barikade, dok su srpski zvaničnici na čelu sa Aleksandrom Vučićem upozorili na to da se sprema pogrom Srba, i da će Srbi sa Severa do 1. oktobra biti proterani.

Kurti i ostali kosovski zvaničnici optužuju Beograd da veštački izaziva krizu dok oni pokušavaju samo da sprovedu odluke iz Briselskog sporazuma i uvedu red i zakon. Odluke su podržale i zemlje Kvinte, ali ne i tenzije, pa su se američki ambasador u Prištini i EU predstavnik direktno uključili 31. jula uveče, nakon postavljenih barikada, i hitno se sastali sa Kurtijem pre nego je kosovska vlada i odložila primenu odluke na mesec dana.

Međunarodna diplomatija se zahuktala, ali susret Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu nije rezultirao dogovorom, pa se nastavilo sa šatl diplomatijom, dok je NATO povećao snage na Severu.

Rok ističe 1. septembra, a za to vreme, Kosovo je ponovo dospelo u žižu regionalne i međunarodne javnosti.