Kvinte traže da se vrati zemljište Manastiru Dečani

0

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine“, navela je američka ambasada u Prištini u zajedničkom saopštenju.

Nesprovođenje ove i drugih sudskih odluka podriva posvećenost vlade sprovođenju vladavine prava i njenom poštovanju nezavisnog pravosuđa, navodi dalje Kvinta.

Pozivi zemalja Kvinte, ali i drugih međunarodnih predstavnika i organizacija kosovskim institucijama da sprovedu odluku o povraćaju 24h manastirske zemlje – ponavljaju se već pet godina.

Sa druge, međutim, kosovske institucije odbijaju da sprovedu odluku sopstvenog Ustavnog suda.

Takođe, i Eparhija se često oglašava, podsećajući na to da se radi o „konačnoj i neopozivoj“ odluci, i da njeno neizvršavanje „samo dodatno pokazuje pravnu ugroženost manastira“.

Inače, manastir Visoki Dečani koji se od sredine 2000. godina nalazi pod zaštitom UNESCO-a, ove godine je uvršten i na listu sedam najugroženijih evropskih spomenika kulture.

Upravo je jedan od razloga za takvu odluku organizacije Europa Nostra bilo i nesprovođenje odluke o povraćaju zemlje.

Međutim, i odluka da se manastir nađe na listi ugorženih evropskih spomenika za 2020. godinu, naišla je na snažan otpor i teške kritike najviših kosovskih zvaničnika, koji uporno tvrde da manastir nije ugrožen.