Lajčak i Eskobar na Kosovu

0

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak su posle razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima poručili su da podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju.

Eskobar je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem poručio da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova. Istakao je da SAD podržavaju dijalog između Kosova i Srbije i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju.

Za dijalog dajemo punu podršku, to treba da vodi Evropska unija, zato što je to o Evropi, ali kako se vi približavate Evropskoj uniji ostaćete blizak prijatelj SAD, jer to podrazumeva transatlansko partnerstvo, zajednicu, čiji ste vi deo, a dijalog će vas približiti još više”, rekao je Eskobar.

Evropski diplomata Miroslav Lajčak poručio je da Evropska unija i SAD rade rame uz rame i dele istu viziju kad je u pitanju Kosovo i proces dijaloga, kao i normalizacija odnosa sa Srbijom i budućnost regiona u Evropskoj uniji.

Ovo je bila dobra prilika da razgovaramo o našim planovima za naredne nedelje i mesece i nastavićemo razgovore sa predsednikom i premijerom. Ostaćemo ovde do srede i nadamo se da ćemo imati jasniju sliku šta da očekujemo od budućnosti i kako treba da se gradi proces“, rekao je Lajčak.

Sa druge strane, premijer Kosovo Aljbin Kurti naveo je da je Eskobaru i Lajčaku preneo da je vlada Kosova posvećena pregovaračkom procesu u Briselu i istakao da, kako se izrazio, ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost moraju da ostanu nedodirljivi.