Lajčak iznenađen „armaturom“ dijaloga

Lajčak iznenađen „armaturom“ dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, posle razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rekao je da je iznenađen izjavom predsednika Srbije o „novoj armaturi” Briselskog dijaloga, piše Koha ditore.

Lajčak je dodao da je sa Kurtijem danas razgovarao o nastavku dijaloga, kao i o pripremama za naredni sastanak, ali je, kako navodi prištinski portal, odbio da navede datum tog susreta.
Koha piše da je Lajčak „bio iznenađen kada je čuo za novi okvir dijaloga, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u utorak u izveštaju Skupštini Srbije”.
„Ovde smo da poguramo proces napred, sastanak će se održati što je pre moguće i to je svrha zašto sam danas ovde. Želimo da budemo sigurni da sastanak ima sadržaj i da bude produktivan”, rekao je Lajčak.
Lajčak je u Prištinu doputovao bez prethodne najave, a sem sa Kurtijem, sastao se i sa glavni pregovaračem Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.
Iz kabineta Kurtija saopšteno je da je tema sastanka sa specijalnim izaslanikom Lajčakaom bila nastavak pregovaračkog procesa u Briselu, prenosi Reporteri.
Kako je navedeno, Kurti je ponovio da bi cilj dijaloga trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznanjem u fokusu.