Majkrosoft skratio radnu nedelju

0

Majkrosoft u Japanu je uveo četvorodnevnu radnu nedelju iproduktivnost je skočila za čak 40 odsto. Majkrosoft je najavio u avgustu da počinje sa četvorodnevnom radnom nedeljom, nazivajući projekat “Work-Life Choice Challenge Summer 2019”.

Oko 2.300 zaposlenih je tokom perioda od pet nedelja osim vikenda imalo i slobodan petak, bez smanjenja plata. Ne samo da plate nisu umanjivane, već je kompanija planirala da svakom zaposlenom odmor dotira sa 800 evra.

“Radite kraće, dobro se odmorite i učite. Neophodno je da na poslu imate sredinu koja vam omogućava da odredite svoju svrhu u životu i više doprinesete na poslu. Želim da zaposleni misle i postignu iste rezultate sa 20 odsto manje radnog vremena”, rekao je predsednik i izvršni direktor Majkrosoft Japan Takuja Hiran.

Kako su preneli japanski mediji, Majkrosoftov trodnevni vikend rezultirao je sa neverovatnih 39,9 odsto povećanja produktivnosti. Delimično je to zasluga toga što je kraća radna nedelja zahtevala od radnika poboljšavanje efikasnosti i bolje ekonomisanje vremena.

Zbog toga su sastanci morali da budu skraćeni, ali fokusiraniji.

Zaposleni su tokom probnog perioda za četvrtinu manje otvarali bolovanja ili uzimali slobodne dane. Tu su i dodatne dobrobiti, kao što su manja potrošnja električne energije. Osim toga, slobodan dan viška bio je veliki hit među zaposlenima, a 92,1 odsto njih je rekao da im se dopalo što imaju kraću radnu nedelju.