Makedonija ukinuta jedinica tajne policije

0

Vlasti Severne Makedonije odlučile su da, nakon desetak godina tajnog delovanja, prizemlje i rasformiraju jedinicu državne bezbednosti opremljenu izraelskim bespilotnim letelicama Hermes 450, u okviru velike reforme do koje je došlo zbog zloupotreba tajne službe u nedavnoj prošlosti.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, do sada nije bilo poznato da u sastavu severnomakedonske policije uopšte i postoji tim sa bespilotnim letelicama. Reč je o veoma respektabilnim letelicama koje su mogle da lete do 300 kilometara od kontrolne stanice i da ostanu u vazduhu do 20 časova, što je resurs kakav nema većina oružanih snaga u regionu.

Sistem bezbednosti Severne Makedonije nalazi se u procesu velikih reformi zbog zloupotreba tajne službe u nedavnoj prošlosti. Zbog toga je odlučeno da se i jedinica bespilotnih letelica rasformira i njeni pripadnici dobili su nova radna mesta. Neki od njih, nezadovoljni promenom statusa, progovorili su za medije pa je cela priča posredstvom televizije Telma došla do javnosti.

„Jedini put kada su letelice ove tajne jedinice mogle da se vide javno bio je međunarodni aeromiting na slovačkom vojnom aerodromu Silač 2013. godine. Na vertikalnom stabilizatoru Hermesa 450 stajala je makedonska zastava. Ta pojava ostala je nezapažena ili su novinari koji su je videli procenili da je bolje da sami sebe cenzurišu u vreme čvrste vlasti VMRO-DPMNE”, dodaje taj portal.