Merkel za eksploataciju litijuma

0

Drago mi je što sam opet mogla da dođem u Srbiju i kroz godine zajedničke saradnje smo došli do odnosa punog poverenja, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora „oči u oči“ sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nemačka kancelarka je danas i sutra u oproštajnoj poseti Zapadnom Balkanu, a Beograd je prva destinacija. Osim razgovora sa predsednikom Srbije i zvaničnicima, planiran je i susret sa predstavnicima civilnog sektora.

Sutra u Tirani ima sastanak sa predstavnicima regiona.

Ona je istakla: „Postigli smo ceo niz rezultata bez obzira što predstoji još dugi put pred Srbijom i regionom. Naše dve države su međusobno blisko povezane“.

Imamo jako uspešnu priču iza nas, navela je Merkel.

Ona je istakla da je sa Vučićem razgovarala i o unutrašnjoj situaciji u Srbiji.

Naše bilaterale čvrsto su povezane, rekla je Merkel.

Ona je dodala da je videla zbirku dokumenta da su Srbija i Nemačka imale odnose u različitim oblastima davno.

I što se tiče ekonomije – imamo uspešnu priču iza nas, ocenila je Merkel.

Ona je najavila da će Nemačka povodom 80. godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju donirati 500. 000 evra za obnovu. Kako je naglasila: „To je važan znak za pomirenje i sećanje“, rekla je.

Srbija ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će eskploatacija litijuma biti u skladu sa ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti tim pitanjem jer je klimatska neutralnost u Evropi zaista važno pitanje“, rekla je Merkel.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Merkel je kazala da se Nemačka, „kao i druge države, interesuje za litijum u Srbiji“.

Imamo veliki broj investicija u oblasti auto industrije u Srbiji, svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i za baterijske ćelije“, navela je Merkel.

Nemačka kancelarka je dodala da su teme razgovora bile i Kosovo, BiH, niz drugih tema „o kojima je potrebno razgovarati“.

Verujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da se druga strana sluša i da se na osnovu toga koraci sprovedu, to odlikuje naše odnose“, kazala je ona

Takođe, istakla je da je diskutovano o klimatskim promenama, unutrašnjoj politici, reformama, otvaranju novih klastera (grupe pregovaračkih poglavlja) u procesu pristupanja EU…

U oblasti pravnog sistema važno je da se postigne napredak, presednik Vučić je izneo planove i obećanja“, navela je ona i istakla: „Vučića sam upoznala kao osobu koja ne daje lažna obećanja, već ispuni ono što je rekao.“

Merkel je naglasila i da sutra ide u Albaniju, gde će se sastati sa premijerima zemalja regiona.

Važnu ulogu u vezi sa približavanjem EU ima Berlinski proces i zadovoljstvo mi je da vidimo rezultate korak po korak. Ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi, pluralnom društvu“, poručila je nemačka kancelarka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Srbija priznati Kosovo, Merkel je istakla da se “to pitanje mora rešiti, ali da nema smisla govoriti o kraju procesa dok se ne reše neka druga pitanja”, kao i da nisu ni sve države članice Evropske unije priznale Kosovo.

Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile na proces pristupanja EU, rekla je Merkel.

Ona je, aludirajući na svoju posetu Beogradu pre 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje „neće nestati“, ali da je za „mapu puta“ važno da se u međuvremenu rešavaju sva druga pitanja.

Vučić je kazao da je sa nemačkom kancelarkom imao „otvorene, iskrene razgovore“.

Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo i ogromnu zahvalnost nemačkoj kancelarki što je danas u Beogradu, to je ogromna čast. Lično sam ponosan što sam jedan od domaćina kancelarki Merkel na kraju njenog mandata“, kazao je Vučić.

On je precizirao da se razgovaralo o društveno-političkim pitanjima, evropskim integracijama Srbije i regiona, kao i o usklađenosti spoljne politike sa spoljnom politike EU.

Stopa usklađenosti naše spoljne politike sa EU podignuta je u protekla četiri meseca sa 46 odsto na 62,5 odsto.. Razgovarali smo i o svim rezultatima Berlinskog procesa“, naveo je on.

Prema Vučićevim rečima, „nasleđe“ i rezultat politike koju je vodila kancelarka Merkel jeste i to što će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen za dve nedelje potpisati „ugovor za nama na put Niš-Pločnik-Priština, što je za nas od ogromnog značaja“.

On je istakao da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Kada sam 2014. postao premijer, 17.000 ljudi je radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, a danas ih ima 72.000“, naveo je Vučić, naglašavajući kako veruje da će trgovinska razmena dveju zemalja ove godine biti šest milijardi evra: „To je tri puta uvećano. A više od ta tri puta uvećan je izvoz, opet zahvaljujući nemačkim kompanijama.“

Kao ostale teme razgovora, pomenuo je dijalog Beograd-Priština, kao i dualno obrazovanje, domen u kojem Srbija i Nemačka intenzivno sarađuju.

Srbija je veoma posvećena dijalogu, rekao sam da zamrznuti konflikt nije dobro rešenje i da treba da dođemo do kompromisnog rešenja i da će Srbija uvek biti otvorena kako da se dođe do toga, da je to dobro i da samo u miru vidimo budućnost“, naglasio je predsednik Srbije.

On je napomenuo: „Spremni smo uvek da razgovaramo o svim mogućim kompromisnim rešenjima, da ih ponudimo, da razgovaramo o tome, da pre toga uredimo naše odnose da imamo potpuno slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala. Da približimo jedni druge, a onda sam siguran da će neka vrsta kompromisnog rešenja biti bliža i za jednu i za drugu stranu“.

Vučić je dodao da je tema razgovora bila i vladavima prava napominjući da „mora još mnogo da se uradi“ i da je Srbija „posvećena ustavnim, pravnim, medijskim, političkim reformama“.