Milović – policija politizovana

Milović – policija politizovana

Nekadašnji načelnik uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović je u intervjuu koji je objavio novi broj NIN-a, navodeći da je bivši načelnik UKP svoje tvrdnje izneo za taj nedeljnik i za portal KRIK, rekao da je neuspešno pokušao da to spreči, kao i da su devedesetih godina prošlog veka na neka mesta u policiji postavljani ljude koji su bili opreterećeni politikom, ali su imali poštovanje prema operativnom radu.

„Kao načelnik UKP-a suprotstavio sam se sadašnjoj vlasti, političkim postavljenjima nekih ljudi u kriminalističku policiju. Rekao sam im da te ljude ne samo da ne mogu da postavljaju na funkcije, nego da oni ne smeju ni da nose legitimacije“, kazao je.

Milović je, na pitanje o doskorašnjem državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović, rekao da „nema ništa protiv nje, ali ima protiv politizacije i kriminalizacije policije“.

„Politizacija sa sobom uvek nosi kriminalizaciju, jer neko ko je opterećen politiškim angažmanom može da ne preduzima rednje koje su previđene zakonom i tada čini krivično delo – prikrivanje. Imali smo to u Savamali, sa objektom na Kalemegdanu… Zato je politizacija pogubna“, rekao je Milović.

Prema njegovim rečima, Hrkalović je „odjednom postala sekretar UKP-a, a neko joj je dao nadležnosti načelnika UKP“, a to „država Srbija nije smela da dozvoli“.

„Smenili su sve koji su bili aktivni, ne samo one koji su vodili istragu protiv Šarićeve kriminalne grupe, već i protiv zemunskog klana“, kazao je Milović.

On je rekao da je „pogubno urušavanje sistema bezbednosti važnije od priča koje je čuo o njenim vezama sa navijačkim grupama“, ali da „nije problem u Hrkalovićevoj, problem je u onome ko je doveo“.

„Nemoj da ignorišeš, nemoj da negiraš da organizovani kriminal postoji u našim redovima. Toga moraju da budu svesni, a nisu. Bruka se onaj ko ih je doveo na položaj“, rekao je Milović.