Najveći teleskop na svetu

0

Kina je zvanično otvorila najveći svetski radio teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života. Pet stotina metara širok sferni radio teleskop -Fast-(Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope – FAST) zauzima površinu trideset fudbalskih igrališta, a usečen je u planinski venac jugozapadne provincije Guejdžou. U Kini ga zovu i „Nebesko oko“. Kineska agencija Hsinhua je izvestila da je teleskop dobio zvaničnu državnu dozvolu za početak rada. Gradnja teleskopa je završena još 2016. godine i od tada su sprovođeni testovi i otklanjani nedostaci.

Glavni inženjer Fasta, Džiang Peng, navodi da su probne operacije teleskopa do sada bile pouzdane i stabilne, a da je njegova osetljivost dva i po puta veća od drugog najvećeg teleskopa na svetu.Tokom probnog rada kineski naučnici su došli i do nekih vrednih naučnih podataka od kojih se očekuje da će dovesti do velikog napretka u oblastima kao što su otkrivanje gravitacionih talasa niske frekfencije i međuzvezdanih molekula u narednih tri do pet godina.

Unapređenje kineskog svemirskog programa prioritet je Pekinga i zemlja je postavila cilj da uhvati korak sa Rusijom i Sjedinjenim Državama i postane glavna svemirska sila do 2030. godine.

Peking planira da sledeće godine pokrene izgradnju sopstvene svemirske stanice.