NATO: slavna prošlost – sumnjiva budućnost

0

Sedam decenija postojanja NATO obeležava suočen sa ozbiljnom krizom. Zapadna vojna alijansa je u svojoj istoriji zabeležila spektakularne pobede – srušila je Berlinski zid, „razmontirala“ SSSR, srušila „gvozdenu zavesu „ između istoka i zapada… Ipak, na proslavi u Londonu će, kako zapažaju analitičari, biti dosta aplauza, ali i osećaja da se NATO nalazi pred možda do sada najvećom krizom. Na proslavi će biti francuski predsednik koji smatra da je NATO u stanju „moždane smrti“. Tu je i Erdogan koji kupuje rusko oružje i napada američke saveznike. Centralna figura NATO-a je , po običaju, američki predsednik. Sada SAD vodi čovek koji ne veruje u NATO kao supersilu, ali ni u koncept odbrane sveta.
Šef NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da, uprkos svađama, alijansa ima budućnost i da je savez „dobrog zdravlja“ i da može, nakon aneksije Krima 2014. godine, da obavlja svoju funkciju.
Postoje razlike, ali i u toj atmosferi radimo mnogo više nego ranije, kaže Stoltenberg.
Do 2024. godine E vopa, Turska i Kanada uložiće 400 milijardi dolara u odbranu. Taj budžet j eposledica Trampovog zalaganja da saveznici ulože više nego do sada i da SAD ne mogu sve da plaćaju.
Pred NATO-om stoje brojni izazovi. Snažna Rusija, rastuća vojna sposobnost Kine, kriza u Persijskom zalivu, kriza u Južnoj Americi… Sve su to potencijalna žarišta koja je , na svoj način, zapalio i NATO.
Drugi nivo iskušenja su unatar natovski sukobi, sumnje u opravdanost postojanja alijanse sa ovakvim konceptom, Makronova skeptičnost i Erdoganova ucenjivačka politika.
NATO je , pored ostalog, ostavljajući Kurde na milost i nemilost Turske, pokazao da ne mari za za dugogodišnje saveznike, što je poruka svim saveznicima.
Što se Rusije tiče, NATO sve više „ratuje“ saopštenima, a sve manje ima mogućnosti da preduzima neke konkretne korake.
Kraljica Elizabeta ugostiće u Londonu u Bakingemskoj palati, lidere NATO-a , na proslavi obeležavanja 7 decenija NATO-a. Britanci, kako sebe smatraju ugaonim kamenom u fundamentu NATO-a, sada kada napuštaju Evropsku uniju, izgubili su u dobroj meri kredibilitet i unutar vojne alijanse. Ostaje pitanje: Da li NATO slaveći sedam decenija postojanja, ulazi u fazu velike krize i približavanj raspadu?