Nema saglasnosti o slanju NATO trupa u Ukrajinu

Nema saglasnosti o slanju NATO trupa u Ukrajinu

Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila”, rekao je francuski predsednik Ewmanuel Makron posle samita evroipskih lidera u Parizu. Dodao je da će se Francuska pridružiti češkoj inicijativi o kupovini municije za Ukrajinu.
„Poraz Rusije je neophodan za evropsku bezbednost”, poručio je Makron.
Naveo je da će evropske zemlje uvesti dodatne sankcije zemljama pomoću kojih Rusija zaobilaze restriktivne mere koje su joj uvedene.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis je izjavio da „za Grčku nema govora o slanju evropskih ili NATO snaga u Ukrajinu. Micotakis je rekao da je to stav i „većine njegovih kolega”, ističući da to pitanje „dezorijentiše napore” da se podrži Ukrajina, prenosi Katimerini.
Dodao je da je na skupu ponovo potvrđeno jedinstvo i rešenost saveznika da podrže Ukrajinu da se odbrani od ruske invazije.
Samitu je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su želeli da pošalju poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je reč o podršci Ukrajini, navodi Rojters.