Nemačka – drastična poskupljenja struje

Nemačka – drastična poskupljenja struje

Nemačka vlada je donela odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti do januara 2023. do aprila 2024. Prethodno je više od 7 miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine.

Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU. A ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine. Neka povećanja su drastična. Na primer, Rheinenergie iz Kelna će od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat satu! To je povećanje od skoro 130 odsto, javlja Dojče vele.

Pored Kelna i u Minhenu će kilovatsat od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.

Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije”, rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena Verivoks. Provajderi struje postepeno prebacuju povišene tržišne cene na svoje kupce.

Rheinenergie iz Kelna se takođe poziva na visoke troškove nabavke: „U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina”.

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno „oko 7,3 miliona domaćinstava”.

Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto.