Nesvrstani u Beogradu

0
Beograd, 210. oktobra 2021.- Delegacije ucesnika komemorativnog Samita Pokreta nesvrstanih koji se odrzava sutra i prekosutra, a medju kojima je i sin nekadasnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivaca Pokreta Gamala Nasera, stigli su danas na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Medju delegacijama su ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomocnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta.Takodje, u Beograd su stigli i zamenik ministra spoljnih poslova Tadzikistana Husejin Mahmurad, prvi zamenik ministra spoljnih polsova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVI/ nr

Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika. Učestvuje više od 100 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, oko 40 ministara spoljnih poslova.


Na Samitu učestvuje 4.000 ljudi, primenjuju se rigorozne epidemiološke mere, svi su učesnici vakcinisani i urađen im je pi-si-ar test.


Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na koronavirus i oni su izolovani.