Novinarima Nobelova nagrada za mir

0

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir su novinarka sa Filipina Marija Resa i novinar iz Rusije Dmitrij Muratov za napore da obezbede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajni mir, saopštila je danas predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Resa i Muratov odlukovani su zbog “hrabre borbe za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji”, dodala je Rajs-Andersen na konferencij za novinare.

– Istovremeno, oni su predstavnici svih novinara koji se zalažu za te ideale u svetu u kojem se demokratija i sloboda medija suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima – navela je ona.

Resa je filipinsko-američka novinarka i autorka, suosnivačica i izvršna direktorika kompanije Repler koja je provela skoro dve decenije kao istraživačka reporterka u jugoistočnoj Aziji za CNN.

Prošle godine je osuđena po kontroverznom filipinskom zakonu protiv sajber kriminala, potez koji su grupe za zaštitu ljudskih prava i novinari široko osudili kao napad na slobodu štampe.

Muratov je novinar i glavni urednik ruskog nezavisnog lista “Novaja Gazeta”, koji je poznat po svom detaljnom izveštavanju o osetljivim temama, poput korupcije u vladi i kršenja ljudskih prava.