Od gejminga – 100 miliona

0

Gejming industrija u svetu raste rapidnom brzinom, jača je od muzičke, TV i filmske industrije i meri se desetinama milijardi dolara. U Srbiji zvaničnih podataka o prihodima ove industrije koja je konkurentna svetskoj, nema. Zbog toga je Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) napravila prvi zvanični izveštaj o gejming industriji Srbije i predstavila ga javnosti u ICT habu.
“Ovo je samo prvi korak ka dobijanju što jasnije i preciznije slike o stanju u srpskoj gejming industriji”, rekao je Nikola Čavić, predsednik SGA.
Prema njegovim rečima, prošle godine u Srbiji je napravljeno više od 70 video igara. Procenjuje se da je u ovoj industriji zaposleno više od 1.500 ljudi, a najjači centri su Beograd i Novi Sad.
Većina onih koji se bave gejming indsutrijom za razvoj video igara imaju budžet ispod 100.000 evra, a 18 odsto imaju budžete veće od pet miliona evra. Prema rečima predsednika SGA, procenuje se da je celokupni prihod u Srbiji u 2018. godini kretao između 50 i 100 miliona evra.
Prvo čovek Asocijacija industrije video igara Srbije je naveo da je glavni cilj pozicioniranje Srbije na svetskoj gejmig mapi, a da bi to postigli i išli u korak sa svetom u kojem gejming industrija rapidno raste neophodno je reformisati obrazovanje, osnivati fondacije za razvoj startapova, kao i finansijska pomoć institucija i država.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime