Opozicija o “mini Šengenu”

0

U opozicionom bloku Savez za Srbiju još nema jasnog stava o „malom Šengenu“. Dok Demokratska stranka podržava takvu inicijativu, u drugim članicama, kao što su Dveri i Narodna stranka, protive se toj inicijativi, prenosi list „Danas“.
O inicijativi o slobodnom kretanju robe, usluga, ljudi i kapitala, poznatijoj kao „mali Šengen“, iza koje stoje Srbija, Severna Makedonija i Albanija redakcija „Danasa“ još nije dobila odgovor od Stranke slobode i pravde.
Predsednik DS-a Zoran Lutovac kazao je za list „Danas“ da je međusobno povezivanje, slobodan protok ljudi, robe i kapitala u interesu svih u regionu.
„Problem je u tome što se ne veruje ljudima koji bi to trebalo da sprovode u život, jer oni vodi politiku sukoba i podela“, kazao je Lutovac.
Predsednik Dveri Boško Obradović kratko je za list „Danas“ odgovorio: „mali Šengen – Velika Albanija“.
Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da će „mali Šengen“ najviše koristi doneti Albaniji i Severnoj Makedoniji.
„Jer smo mi pre svega za njih veće tržište, a posebno ako se uzme u obzir da oni već godinama investiraju u proizvodnju koja može biti konkurentna proizvođačima iz Srbije kao što je poljoprivreda i prerađivačka industrija“, kazao je Aleksić.