Pacoli 720 miliona, Taći 750 hiljada evra

0

Članovi Vlade i skupštine Kosova prijavili su agenciji za borbu protiv korupcije imovinu koja premašuje milijardu evra. Zanimljivo je da su samo jedan ministar i dva poslanika prijavili imovinu od 925 miliona evra.

Najimućniji oid svih kosovskih zvaničnika je , kao što se I očekivalo, ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Njegovo bogatstvo iznosi oko 720 miona evra. On je prijavio da ima , van Kosova, nekretnine u vrednosti od 203 miliona evra. Takođe j enaveo da ima 10, 5 miliona evra pokretne imovine ( avion I nekoliko automobila) , kao I pola milijarde u akcijama različitih firmi, uglavnom u inostranstvu. Pacoli, kako se navodi, ima oko pet miliona evra u gotovini, na računima komercijalnih banaka.

Drugi najbogatiji političar na Kosovu je poslanik Ramiz Keljmendi koji je prijavio oko 120 miliona evra u akcijama svoje kompanije “Elkos”i nekretninama.

Treći je gani Drešaj, zamenik predsednika Alijanse za budućnost Kosova, koji je prijavio nekretnine vredne 41 milion evra i 44 miliona evra u akcijama.

Kosovski predsednik Hašim Taći ( koji važi za najmoćnijeg čoveka na Kosovu I Metohiji) je prijavio imovinu od 750 hiljada evra, a predsednik parlamenta Kadri Veselji naveo da ima stan vredan 100 hiljada evra I poslovni prostor od 270 metara kvadratnih.
Inače,

Kosovo spada u najsiromašnije regije u Evropi sa najvišim stepenom korupcije. Oko 30 odsto stanovnika je na rubu siromaštva.