Pad kriptovaluta

0

Najpopularnija kriptovaluta na svetu, bitkoin, je pretrpela žestok pad vrednosti u poslednja 24 sata. Bitkoin je pao za 8,82 odsto i njime se trenutno trguje po ceni od 32,995 dolara. Tržišna kapitalizacija bitkoina je tako pala na 617,81 milijardi dolara. Druga najpopularnija kriptovaluta, ethereum je pao za oko 9,18 odsto u poslednja 24 sata i njim se trenutno trguje po ceni od 2,515 dolara. Tržišna kapitalizacija ove valute se kreće oko 292,4 milijardi.

Ostatak tržišta kriptovaluta takođe trpi ogromne gubitke koji se kreću od 8,79 odsto koliko je u slučaju bitkoina do preko 12,5 odsto u slučaju dodžkoina.

Prema mišljenju stručnjaka, postoje dva uzroka ovakvom padu. Sa jedne strane, ponovo se upiru prsti u Kinu i sve veći pritisak koji kineske vlasti vrše nad “majnerima” zabranjujući njihov rad. Takođe u poslednjih par dana počela je njihova akcija zabrane rada kripto influenserima.

Sa druge strane iščekivanje “zatezanja” monetarne politike FED-a, pogurao je investitore na Zapadu da povuku svoja sredstva sa tržišta kriptovaluta.