Paljenje badnjaka ili paljenje Crne Gore

0

Masovni protesti u crnoj Gori okupljaju desetine hiljada ljudi koji negoduju zbog usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, smatrajući da će taj pravni akt omogućiti konfiskaciju i pljačku imovine Srpske pravoslavne crkve. Protesti traju danima i usmereni su pre svega protiv crnogorskog rukovodstva. U startu su bili verski obojeni, ali sve više, kako se broj pristalica množi, prerastaju u socijalni bunt i ugrožavaju vlast u Crnoj Gori. Pre dva dana navijači Crvene zvezde su održali protest pred crnogorskom ambasadom u Beogradu. Taj čin je osudio crnogorski premijer Duško Marković, nazivajući ga necivilizacijskim aktom.
Beogradski mediji su , u takvoj atmosferi, najavili da će Crnu Goru posetiti srpski predsednik Aleksandar Vučić.
-Moja želja i namera je da budem sa našim narodom i ljudima kada im je teško, izjavio je Vučić najavljujući svoju posetu Crnoj Gori na Badnji dan. Rekao je da će odluku o tome doneti u naredna 24 ili 36 sati. – Ovo nije zvanična ni radna poseta Crnoj Gori. Za privatne posete nemate obavezu da se najavljujete, ali bez obzira na to ja ću to uraditi, kako bi iskazao poštovanje prema toj zemlji, reći kakve su mi namere, i koliko planiram da ostanem. – istakao je Vučić.
Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija, izjavio je da Vučić u Crnu Goru treba da dođe kao državnik.
-Vučić neka dođe kao državnik u posetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Verski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe – rekao je Perović.
Partijski zvaničnici opozicionog Demokratskog fronta iz gradova na severu Crne Gore pozvali su predsednika Srbije poželevši mu dobrodošlicu.
U kabinetu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića nemaju “zvaničnu najavu o privatnom dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnu Goru”.
Od odvajanja Crne Gore, skoro pa svako paljenje badnjaka je podizalo tenzije na relaciji Podgorica – Beograd.
O motivima i trenutku posete, na verski praznik kada su podignute tenzije, politički analitičar iz Crne Gore Dragiša Janjušević kaže: “Ona je u funkciji je političkih manipulacija u obe države, koje ove godine očekuju parlamentarni izbori”. “Vučićev dolazak je još jedan politički trik jednog i drugog predsednika kako bi se obojica u predstojećoj izbornoj godini, i Đukanović i Vučić, dočekali što bolje i kako bi se njihove političke pozicije održale dosta kontrolisano. I u Srbiji u Crnoj Gori vlast potresaju velike afere. U Srbiji je to “Krušik”, lažni doktorati, korupcija, u Crnoj Gori to je afera”Koverta” i mnoge druge koje su čitavu godinu obeležile. Obojici odgovara savršeno ovoliko podgunute tenzije po pitanju verskih osećanja, zbog kojih su sve druge teme pale u zaborav”, kaže Dragiša Janjušević. On procijenjuje da će se tenzije kontrolisati do ivice konflikta, i kada oni procene, da je treba baciti u zaborav, a to bi moglo trajati do kraja godine.
On navodi da Vučić želi da pošalje poruku da je uz srpski narod u Crnoj Gori, “što je jeftin marketinški trik da bi se konsolidovalo srpsko biračko telo”:
“Mislim da će paralelno slati poruke i Srbima u opoziciji da na neki način treba izaći na izbore, da je to još jedan od prećutnih dogovora dvojice predsednika i da je to njegova glavna uloga u poseti”, navodi Janjušević, komentarišući eventualni dolazak Vučića, nakon sedam godina vlasti u Srbiji.
U podgrejanoj atmosferi, oglasila se i grupa intelektualaca iz regiona koja „optužuje Beograd“ za bđenje velikosrpskih pretenzija i stvaranje ratne atmosfere, kao i pokušaj „repriziranja“ devedesetih godina. Predsednik Srbije optužuje opoziciju da ona stoji iz protesta. Analitičari su spremni da tvrde da je sve u funkciji rasprodaje crkvenih imanja na primorju i da je vlast u Crnoj Gori zbog toga rizikovala narodni bunt, koji može skupo da je košta. Da li joj Beograd pomaže u tome?