Parada u Moskvi

0

Danas se u Moskvi održava tradicionalna vojna parada povodom Dana pobede. Parada nad koju se nadvila senka rata u Ukrajini. Mediji na zapadu ističu da čitav svet čeka da čuje obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi.


“Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame za oslobođenje svoje domovine od nacističke prljavštine, uvereni da će, kao i 1945., pobeda biti naša”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u poruci upućenoj u nedelju stanovnicima zemalja bivšeg sovjetskog bloka.


Rusija će 77. godišnjicu pobede u Velikom domovinskom ratu, u kojem je tadašnji SSSR izgubio 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili, obeležiti tradicionalno centralnom vojnom paradom na Crvenom trgu. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da na paradi učestvuje 11 hiljada vojnika, 131 jedinica savremene vojne tehnike, kao i 77 aviona i helikoptera.


Na tribinama neće biti gostiju iz inostranstva, a iz Kremlja je to objašnjeno činjenicom da nije reč o jubilarnoj godišnjici.