Počela vakcinacija protiv gripa

0

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Ove godine nabavljeno je 290.400 doza vakcina, što je za 50.000 više u odnosu na prošlu godinu. Građane će od gripa štititi četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa. Vakcine su distribuirane po svim punktovima u domovima zdravlja, a rano jutros prvi građani požurili su da se zaštite. Virus gripa svake godine pokušava da menja svoje oblike i zato se svake godine se pravi nova vakcina.
Od virusa gripa niko nije zaštićen, ali postoje određene grupe ljudi koje su u većem riziku da dobiju komplikacije, koje mogu da se završe i smrtnim ishodom, ukoliko obole od gripa.
Preporuka epidemiologa je da se od gripa zaštite hronični bolesnici – osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima.
Svi oni imaju pravo da uz overenu zdravstvenu knjižicu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju vakcinu.
Osim hroničnih bolesnika pravo na besplatnu vakčinu imaju i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.
Ove godine za sve njih obezbeđen je dovoljan broj vakcina.