Podela Bosne i Hercegovine?

0

Miro Kovač, aktuelni predsednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu, zagovara podelu BiH na tri dela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

Kovač, koji je bio šef hrvatske diplomatije, smatra da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini podelom te države, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

Kovač je za mostarsku Radio-televiziju Herceg Bosne rekao da bi BiH mogla biti podeljena po uzoru na Belgiju, koja ima tri regije i jezičku zajednicu.

U Belgiji, kazao je, postoje Flamanci, Valonci, Flandrija i nemačka jezička zajednica.

Prema njegovim rečima, Hrvati bi tako bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima.

Sarajevski portal Klix konstatuje da je ovaj, kako navode, uticajni hrvatski političar ponovo pokrenuo kontraveznu temu zvanu „treći entitet”, koja je u međuvremenu u bošnjačkoj političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, navodi se, Kovač je najavio da će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na šta ga obavezuju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Nemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda”, dodao je Kovač.

Naglasio je i da se Hrvatska ne meša u unutrašnje stvari u BiH.

„Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu da brine o stabilnosti BiH i promoviše ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava”, rekao je Kovač.